Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Erdek Ticaret Odası'ndan seminer

Erdek Ticaret Odası

Dün yapılan toplantıda KOSGEB ve TKDK destekleri anlatıldı

Erdek Ticaret Odası’nın düzenlediği seminer, öğretmenevi salonunda yapıldı. “KOSGEB ve TKDK destekleri” konulu seminere konuşmacı olarak Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Müdürü Hüsamettin Çay, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Proje Birim Âmiri Mesut Dur katıldı. Toplantıda ilk konuşmayı Mesut Dur yaptı. Dur, amaçlarının Avrupa Birliği standartlarında sağlık ve hijyen koşullarına uygun üretim yapılmasını sağlamak olduğuna dikkati çekerken, katılanlara, hibe destekleri hakkında bilgi verdi. Desteklerin, kırsal alanlardaki yatırımlara verildiğine işaret eden Dur, şunları söyledi:                  

Baştarafı Sahife 1’de
“İPART-2 kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yatırımlarına alt sınırı 15 bin, üst sınırı 1 milyon Avro destek sağlayacağız. Bu destek % 50-65 arasındadır. Süt hayvancılığı işletmeleri kuracaklar için desteğimiz % 60-70 arasındadır. Et üreticileri için desteğimizin alt sınırı 20 bin, üst sınırı 1 milyon Avro, broiler tavukçuluk için alt sınır 15 bin, üst sınır ise 500 bin Avro olup destek oranı % 65-70 arasında bulunuyor. Süt işleme işletmelerine alt limit olarak 50 bin, üst limit olarak 3 milyon Avro veriyoruz. Meyve ve sebze işleme tesisleri yatırımı yapacaklar için kredimizin alt sınırı 50 bin, üst sınırı 1 milyon 250 bin Avro’dur. Yine arıcılık, süs bitkileri yetiştiriciliği ve tıbbi ve aromatik bitkiler üreticiliğine yönelmek isteyenlere kredilerimiz var. Tıbbi ve aromatik bitki üreticiliği için desteğimizin alt sınırı 5 bin, üst sınırı ise 250 bin Avro’dur. Yine yerel ürünler ve el sanatları için desteklerimiz bulunuyor. Ayrıca, kırsal bölgelerde turizm tesisleri kurmak isteyenler için 15 bin alt, 500 bin üst sınır olmak üzere % 65 desteğimiz var. Yine su ürünleri tesisleri ve yenilenebilir enerji kaynakları için destek veriyoruz. Önümüzdeki dönemde güneş tarlaları ve rüzgar çiftlikleri yapımı için destek vereceğiz.”
Bu desteklerin, 65 yaşını geçmemiş kişilere verildiğine dikkati çeken Dur, önümüzdeki dönem destek isteyenlerin kurumlarına eylül-ekim aylarında yapmaları gerektiğini, destek alanların, işletmelerini beş yıldan önce kapatmaları durumunda verilen kredinin kendilerinden geri alınacağını açıkladı.
KOSGEB Balıkesir Şube Müdürü Hüsamettin Çay da, kurumunun destekleri hakkında bilgi verdi. Çay, KOSGEB’in sekiz alanda destek verdiğini, bunların, kredi faiz desteği, 13 gideri kapsayan genel destek programı, KOBİ proje destek programı, işbirliği-güç birliği uygulaması, tematik programı, ARGE projeleri desteği, girişimcilik desteği ve borsalarda işlem gören işletmelere destekten oluştuğunu belirtti.
Konuşmacılar, izleyenlerin sorularını da yanıtladılar.
Haber : Önder Balıkçı



  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli